• Rebecca Bergsland

Skapa mening med ditt mission

Genom att tydliggöra ditt life mission kan du skapa mer mening i ditt liv. Med min egen historia förklarar jag varför.


Min livsmission är att, med medvetenhet* och kärlek som drivkrafter, uppleva vad det verkligen innebär att leva, lära mig av dessa erfarenheter för att leva ännu mer meningsfullt* och dela med av det till andra så att de också kan leva ännu mer meningsfullt.

Vad innebär det egentligen att leva..? Hur är det att misslyckas och lyckas? Vad betyder det att älska och att uppleva sorgen av att förlora någon man älskar? Vad driver överlevnadsinstinkt? Varifrån kommer ilska? Hur känns det att skapa liv i sin egen kropp? Och, vad kan jag lära mig av allt och alla jag möter, som kan göra mitt och andras liv ännu mer värt att leva?

Jag försöker ha en öppen inställning i stället för att automatiskt utgå ifrån mina egna eller andras begränsande föreställningar. Jag är nyfiken hellre än dömande. Jag väljer att se att varje människa som korsar min väg och varje erfarenhet jag gör har något att lära mig om livet. Därför vill jag möta människor där de är, om det så är för ett ögonblick eller en livstid. Jag vill ständigt prova nya saker, även om jag ibland - eller till och med ofta - är rädd.Oavsett vad jag upplever söker jag medvetet insikter att använda för att utveckla mig själv och uppnå mer meningsfullhet.

Med den här approachen finns inga krav på perfektion eller att mitt liv ska ha en konstant nivå av lycka. I stället tillåter den mig att vara ödmjuk inför omständigheter. Jag ser lättare de ljusare sidorna av de mest hemska händelserna; som tsunamin i Thailand, Corona-pandemin eller min motorcykelolycka 2013. När jag fördömer och förbannar dessa händelser blir jag ett offer och i det läget är jag låst från någon som helst konstruktiv handling. Jag blundar inte för förtvivlan och sorg men inte heller för den otroliga kraft som uppstår i och mellan människor i svårigheter. För när jag i stället fokuserar på att uppleva, lära och dela med mig till andra blir alla erfarenheter och omständigheter värdefulla. Som John Lennon en gång menade, det som händer här och nu är det som är livet***. Och jag vill leva det fullt ut med öppna ögon och sedan hjälpa andra att göra detsamma.

*= Med medvetenhet menar jag att i så stor utsträckning som möjligt göra medvetna val efter det jag upplever framför mina eller andras automatiska föreställningar.

** = Att sträva efter utveckling snarare än perfektion med kärlek och medvetenhet som drivkrafter gör livet meningsfullt för mig.

*** = Citatet ”Life is what happens to you while you’re busy making other plans” tillskrivs ofta John Lennon.


Du har just läst mitt life mission, min livsmission. Den beskriver vad som är viktigt för mig, egentligen. Det är just den som är anledningen till att jag går upp på morgonen, att jag fortsätter att kämpa lite till när det är motvind i vardagen, att jag fortfarande är grundad i tsunamis och pandemier och att jag, när jag 2013 vaknade upp på sjukhuset i Australien efter min motorcykelolycka, kände en otrolig tacksamhet att ha klarat mig. För när jag låg där och inte visste om jag någonsin skulle bli som innan igen var det nämligen inte längre alls viktigt att ha de där Gucci-glasögonen jag sneglat på. Inte heller brydde jag mig om den där uppsatsen jag inte klarade. Och det fanns inte en enda tanke på att bli av med fika-bebisen som kassörskan på mitt lokala ICA en månad tidigare lite otursamt misstagit för en "riktig" bulle i ugnen och exalterat gratulerat mig för. Det enda jag kände då var en otroligt stark vilja att få vara kvar därför att jag ännu inte har hunnit uträtta det jag kan och vill.

Men mitt life mission har inte alltid varit tydligt för mig, tvärtom. Som barn växte jag upp med uppfattningen att jag inte är viktig. Jag fick till exempel ofta höra (från intet ont menande familj och släkt) att jag är för liten. Att det är för svårt eller för farligt, att jag får vänta tills jag blir större. I stället - fick jag veta - att jag alltid ska lyssna på det andra säger och hellre be om hjälp. Någonstans där slutade jag tro på mig själv. Och tyvärr tog jag med mig den uppfattningen in i vuxenvärlden. Den blev en del av min personlighet medan jag spenderade min tid på att söka svaren på hur jag ska vara, tycka, tänka och leva utanför mig själv. Tills det en dag inte gick längre. Jag var 20 år när jag plötsligt gick i tusen bitar. Jag hade levt genom andra och tryckt ner mig själv tills det inte längre fanns något själv kvar. Men, när den Rebecka (jag bytte sedermera stavning) inte längre fanns rämnade också de glasögon genom vilka jag betraktat min verklighet. Och medan jag stod där i ruinerna av mig själv började jag sakta men säkert se klart. Plötsligt insåg jag att jag hade möjlighet att välja – helt fritt! Så i stället för att tänka ”Vad borde jag göra?” började jag tänka ”Vad vill jag göra?”. I stället för att fundera ”Vad ska jag tycka?” började jag ta ställning till ”Vad vill jag tycka?”. Jag gick igenom ALLT som fanns i mitt medvetande; alla ting, fenomen, koncept, och företeelser, en efter en. Jag tog till och med ställning i frågan om jag är för eller emot gardiner! Ju fler medvetna val jag gjorde om saker baserade på vad jag ville, desto mer byggde jag upp något nytt; en Rebecca. Den grunden jag konstruerade då är den som jag fortfarande utgörs av i dag. En av de viktigaste delarna som jag skapade i detta var min livsmission som du just har läst. I det ögonblick som jag gjorde missionen tydlig för mig så fick mitt liv en mening. Jag blev medveten om att jag är värdefull, inte bara i egenskap av att vara människa utan också för att jag har ett viktigt uppdrag att slutföra under min livstid. Och eftersom vi alla är unika finns det ingen annan än just jag på hela jorden som kan utföra exakt det här uppdraget.

Om det inte redan är tydligt för dig varför det är smart att formulera sitt life mission, eller om du inte har orkat läsa igenom hela historien, så kommer här allt du behöver veta i tre meningar: Livsmissionen är ditt egenbestämda uppdrag här på jorden. På så sätt är den en viktig del av vad som gör ditt liv värt att leva, egentligen. Genom att tydliggöra ditt life mission kan du därför skapa mer mening i ditt liv.


Så berätta, vad är ditt life mission?

Copyright CHANGE Coaching & Consulting 2019     Kontakt: info@change-cc.com

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle