• Rebecca Bergsland

Mentalt energismart i praktiken

Jag visar hur jag får mer energi utan att nödvändigtvis göra mindre med metoden för att bli mentalt energismart från mitt föregående inlägg.Den här veckan är energi huvudtemat i Balansekonomi-kursen för ett rikare liv och därför funderar jag mycket kring hur mitt eget flöde av energi ser ut. När jag i första träffen utforskade mitt utgångsläge kring tid, pengar och energi var det sistnämnda det område där jag hade störst utvecklingspotential. I mitt förra inlägg skrev jag om hur du kan bli mer mentalt energismart genom att förvalta din energi så att du har mer över utan att nödvändigtvis göra mindre. Denna vecka har jag själv använt mig av metoden för mitt eget liv och jag tänkte därför presentera några av mina resultat och åtgärder som ett exempel på hur man kan använda den. Om du inte har läst mitt föregående inlägg om hur detta fungerar så kan det vara bra att göra det innan du läser vidare.


Hur jag gjorde och vad jag hittade

Jag har utgått från förra veckan i min kalender. Där har jag markerat ett minus vid de aktiviteter som tar energi samt ett plus vid de som ger energi, och fördelat dessa i två separata listor. Efter det har jag räknat ihop hur många av veckans 168 timmar som jag har spenderat på respektive kategori och subtraherat de timmar jag lagt på minusaktiviteter från de timmar jag lagt på plusaktiviteter. Sedan har jag tittat på fördelningen mellan plus- och minus över veckan och analyserat aktiviteterna individuellt. Jag har även gjort en ”bank” med plusaktiviteter i form av en lista med det som ger mig mest energi. Slutligen har jag också bestämt hur jag ska minimera det negativa och hur jag ska få mer av det positiva.


Och vad blev resultatet? I den undersökta veckan har jag 2.75 timmar fler plusaktiviteter än minusaktiviteter. Jag gör alltså något mer av sådant som ger energi än sådant som tar energi, vilket också stämmer ungefär med min mentala upplevelse. När jag tittar på fördelningen av givande och krävande aktiviteter så är den relativt jämn över veckan. Kastar jag dock ett snabbt öga på en hel månad ser jag att den är mer ojämn. Detta beror främst på att jag vissa veckor har flera kursdagar än andra, och eftersom att lära mig nya saker är något jag älskar så gör det att mitt plustal går upp. Gällande aktiviteterna i sig är ett viktigt fynd att min vanligaste minusaktivitet – det vill säga, det jag gör mest av som tar energi – är min anställning som kurator och coach. Även om jag visste sedan tidigare att kurator-delen är något jag vill minska ner på och redan har en plan för att coacha mer och mer så är det väldigt effektfullt att se detta svart på vitt i siffror. Ett annat fynd från listan med minusaktiviteter är att jag har flera rutiner som jag faktiskt kan eliminera rakt av. Till exempel att handla i mataffären. Oavsett tid och plats är det en aktivitet som jag insett lämnar mig dränerad. Därför är min åtgärd att skippa affären helt och övergå till att enbart beställa mat online och i stället få den levererad direkt till dörren. En både enkel och smart lösning! En annan rutin som jag upptäckt att jag vill förändra är mina resor till och från jobbet (min anställning). Det tar mig nästan lika lång tid att åka spårvagn i rusningstrafik som att gå hela sträckan och det är trångt och stressigt. Därför har jag bestämt mig för att börja med att ibland promenera till jobbet och ibland åka en timme tidigare. Till båda alternativen kommer jag att få en stund för mig själv att samla energi inför dagen, antingen på väg till jobbet eller på plats innan mina kollegor kommer.


Mest inspirerande av det jag fick ut av min kartläggning var dock min bank med plusaktiviteter och insikten att jag faktiskt redan nu använder mig en hel del av dessa. Förutom dansen som är min största glädje reser jag regelbundet, älskar att prova/lära mig nya saker samt har som rutin att optimera system som gör min vardag smidigare och effektivare. Utöver det har jag också börjat få mer av något annat som jag satsar mycket på att utöka denna höst: ett rikt nätverk. I och med mina kurser omger jag mig mer och mer med människor som utvecklar mig och som vill utvecklas själva. Det är en fantastisk känsla att kunna hjälpa varandra framåt genom diskussioner och feedback. Jag lär mig otroligt mycket av mina kurskamrater och får också mycket tillbaka av att hjälpa dem vidare sina hinder och närmare sina mål.


Vad jag kom fram till

Nu när jag vet tydligt hur min energi är fördelad samt vilka aktiviteter som är krävande och vilka som är givande blir det lättare att planera energismart. Så vad är mina slutsatser? Med mina nya strategier kommer jag att göra mindre av sådant som tar energi; som till exempel att vara kurator, handla och att åka kollektivt i rusningstrafik. Samtidigt kommer jag att utöka och befästa aktiviteter i min vardag som ger mig energi; som att coacha, dansa, resa, lära mig nya saker, optimera system och få ett rikare nätverk. För att se till att det blir som jag vill ska jag följa upp mina aktiviteter och mitt energiläge en gång i månaden med en ny analys. När jag får allt fler plusaktiviteter och allt färre minusaktiviteter i min kalender vet jag att jag är på rätt väg. Då kommer jag också märka att jag har mer och mer energi.Vad skulle du kunna ta bort och lägga till i din vecka för att få mer energi?

Copyright CHANGE Coaching & Consulting 2019     Kontakt: info@change-cc.com

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle