• Rebecca Bergsland

Hur rätt strukturer kan ge dig det du vill ha (och varför jag inte stannade i Barcelona)

Precis som vattenrutschbanan som är designad för alltid ta dig till bassängen kan du bygga upp en struktur med vanor och rutiner som med säkerhet leder till ditt mål eller önskade läge ( = det liv du verkligen vill leva). Med exempel från min tid i Barcelona visar jag hur det hänger ihop.


Den här bilden tog jag för nästan precis ett år sen, efter att jag 15 månader dessförinnan åkt till Barcelona på obestämd tid för att undersöka om jag ville stanna där för gott. Spanien är det fjärde landet jag bott i, i den tredje världsdelen. Jag har nämligen i snart 15 år rest runt med föraningen om att det kanske, kanske finns någon annan plats som skulle passa mig lite bättre än just mitt moderland. Inte för att det är något fel på Sverige men att bo permanent här är bara inte riktigt kompatibelt med det liv jag verkligen vill leva. En viktig del av mitt önskade läge är därför att ha min utgångspunkt utomlands (samt att bland annat kunna bidra internationellt genom mitt eget företag och att dansa ännu mer latinamerikansk dans). Som du kanske kan gissa var Barcelona därför på flera sätt en drömmig tid; jag älskade värmen från solen och från människorna, att vara omgiven av det spanska språket, och framför allt - den diffusa känslan av frihet som för mig gjorde ”borta” mer hemma än Sverige. Just den här dagen hade jag bestämt min arbetsplats till en uteservering vid vackra La Sagrada Familia. När jag tittar på fotot nu är det exakt den där känslan av frihet, spontanitet och att kunna välja själv som inspirerar mig och påminner mig om vad det är jag egentligen vill. Men vad man inte kan se i bilden är att det faktiskt då bara var några veckor kvar av min tid i Barcelona, innan jag stod på flygplatsen med biljetten som skulle ta mig tillbaka till Sverige på obestämd tid.


Brist på stöttande strukturer

Varför lämnade jag Spanien med allt härligt där? Jo, för jag saknade något väldigt viktigt: en stöttande struktur för mitt önskade läge. Även om jag fyllde min tid med mycket av det som verkligen är viktigt för mig så hade det ingen stabil grund. Jag försörjde mig till störst del på sparpengar som förr eller senare skulle ta slut, jag levde i en relation som tog den mesta av min energi, jag la all tid på min nystartade verksamhet och jag var inte i fysisk form att skaffa ett jobb. Med risk för att konstatera det uppenbara: Min situation var helt enkelt inte tillräckligt stabil för att i längden bära mina drömmar. Det jag saknade och behövde var vanor och rutiner som säkert och automatiskt kunde leda mig till det livet jag vill leva; det vill säga, en hållbar och förutsägbar struktur. Charlie Söderberg har använt en vattenrutschbana som metafor för att illustrera detta. Hur många gånger hamnar du i bassängen när du åker en vattenrutschbana? Troligen varje gång. Varför? Helt enkelt därför att rutschbanans struktur är designad för att ta dig dit. Med andra ord; om du vill öka chanserna att nå och leva i ditt önskade läge (bassängen) varför inte bygga en struktur som med säkerhet leder dig dit automatiskt (rutschbanan)?


Strukturer för framgång

För att verkligen visa hur framgångsrikt det kan vara att använda strukturer för att uppnå mål ska jag göra en kort avstickare: Första gången jag provade latinamerikans dans blev jag såld direkt. Det var en intensivkurs i salsa, och även om jag älskade varje sekund av den dagen kände jag inte att jag hade kunskapen och modet att dansa när jag blev uppbjuden på festen senare på kvällen. Jag bestämde mig därför där och då att så snabbt det bara var möjligt bli så duktig på att dansa att jag kunde göra det avslappnat och njuta av det. Det här var under sommaren så det var terminsuppehåll på alla danskurser. Men min längtan var stark så jag tog kontakt med en kurskamrat som jag visste var danslärare och frågade vad jag behövde göra för att uppnå mitt mål. Några Messenger-meddelanden senare hade jag fått en kompisdeal på ett paket med privatlektioner och en första träning bokad till dagen efter. Sedan tränade jag varje dag - det fanns ingenting annat som kom före min dans. Och redan efter några veckor nådde jag ”bassängen”; läget där jag kunde njuta av dansen! Rutschbanan som tog mig dit var strukturen med privatlektionerna och rutinen av att träna dagligen. I dag dansar jag för uppvisningar och snart även tävling.


Så, åter till Sverige efter Barcelona. Så fort jag kom tillbaka i slutet av mars förra året började jag konstruera rutschbanan för mitt önskade läge, för att så småningom återigen kunna flytta tillbaka min utgångspunkt till utlandet och fylla mitt liv mer med sådant som verkligen är viktigt för mig. Och precis som när jag ville lära mig dansa är detta nu mitt absolut viktigaste uppdrag. Hittills har jag bland annat skapat diplomering som coach & NLP Business Communication Practitioner, dagligt utbyte med människor som hjälper mig framåt, ett regelbundet investerande, samt månatliga uppföljningar av utvecklingen mot mina mål. För att bygga upp en stabil struktur för ett önskat läge krävs tid och innan vattnet i rutschbanan rinner av sig själv springer jag fortfarande med hinkar. Och här kommer min slutsatspoäng med det här inlägget: Trots att jag har mycket arbete framför mig är jag ändå närmare min dröm nu när jag börjat bygga något långsiktigt än när jag bodde i Spanien och hade mer av det jag vill ha i mitt liv men ingen hållbar struktur. Dessutom har jag faktiskt kul när jag gör det. För ju mer jag bygger desto lättare går det ju. Som en bonus till allt detta är det en fantastisk känsla att se det liv jag vill leva sakta men säkert börja ta form.Vilka strukturer har du idag som hjälper till att möjliggöra din dröm? Vilka strukturer hjälper dig inte?

Copyright CHANGE Coaching & Consulting 2019     Kontakt: info@change-cc.com

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle