• Rebecca Bergsland

Så blir du mentalt energismart

Genom att bli mentalt energismart kan du få mer energi över utan att nödvändigtvis göra mindre.


En av de aktiviteter som ger mig mest energi är att dansa latinamerikansk dans. Jag får också mycket energi av att producera något kreativt och att prova nya saker.

Jag märker att många människor i min omgivning använder sin energi på ett ganska kontraproduktivt sätt. De investerar nämligen en stor del av den på aktiviteter som inte ger någonting tillbaka, och går således runt med en konstant energibrist. Till exempel är flera jag känner otroligt lojala och hängivna sina arbeten trots att de egentligen inte riktigt trivs. Därför går oftast deras kvällar och helger åt till passiv återhämtning, som att sitta timmar framför Tv:n eller scrolla ändlöst på mobilen. Samtidigt säger de alla att de önskar sig mer tid till att göra sådant de tycker är roligt: träffa vänner, ägna sig åt en hobby, resa eller lära sig något nytt. Varför de här personerna inte riktigt gör som de vill beror troligen på att de fattar sina beslut utan att reflektera helt medvetet kring hur mycket energi deras dagliga aktiviteter kostar, vad de ger tillbaka och hur balanserad fördelningen är i deras vardag. Och de är inte ensamma. Faktum är att med stress som en av de vanligaste folksjukdomarna i dag är vi många som kan bli bättre på detta. Vi behöver använda vår energi mer effektivt för att orka mer utan att nödvändigtvis göra mindre. Därför tänkte jag nu dela med mig av en enkel metod för hur man steg för steg kan bli mer mentalt energismart.


Hur blir man mentalt energismart?


Om du vill bli bättre, effektivare och smartare på att använda din energi behöver du börja med att bli medveten om hur du förvaltar den i nuläget. Använd en vanlig vecka i din kalender, eller skriv ner alla saker du gör på sju dagar. Gå igenom dina aktiviteter och anteckna ett plus intill de som ger energi och ett minus intill de som tar energi. När du har gjort detta har du förhoppningsvis en hel del användbar data om din utgångspunkt. Fortsätt annars med två veckor eller en hel månad.


Nästa steg är att analysera, det vill säga att hitta mönster och värdera dem. Börja förslagsvis leta efter mönster genom att räkna ihop om du har flest plus- eller flest minusaktiviteter i din vecka. På så sätt kan du ta reda på om det du gör till störst del ger eller tar energi. Undersök sedan ut hur många timmar per dag och per vecka du spenderar på vardera grupp. Hur stor är skillnaden? Hur många av veckans 168 timmar spenderar du på sådant som är energigivande respektive energikrävande? Titta också specifikt på aktiviteterna i sig. Vilka är de aktiviteter som ger mest och vilka är de aktiviteter som tar mest? En ytterligare aspekt som kan vara värdefull att analysera är hur dina plus- och minusaktiviteter är fördelade. Det vanliga är till exempel att helgen ofta domineras av energigivande aktiviteter medan det finns ett överskott av energikrävande aktiviteter under vardagen. Anteckna allt.


När du har identifierat dina mönster är det dags att värdera dem. Vad får du för tankar om det du ser? Vad känner du inför de mest förekommande plus-/minusaktiviteterna och hur mycket tid du spenderar på dem? Hur reagerar du när du ser ration mellan hur många timmar du lägger på sådant som ger energi respektive sådant som tar energi? Hur nöjd är du med fördelningen över dagarna och över veckan i sin helhet? Hittar du tillfällen där du hade behövt fylla på med energi? En vanlig första insikt när man värderar sina mönster är att man spenderar mer tid än man skulle vilja på aktiviteter som tar energi. Andra ser att de spenderar lagom tid på plusaktiviteter och kommer fram till att de vill göra det ännu mer. Om du inte från början har så många aktiviteter i din vecka som ger dig energi kan det vara till hjälp att göra en separat kartläggning över detta. Använd en metod som fungerar för dig - det spelar ingen roll om det är en vanlig lista, en mindmap, post-its på väggen eller något helt annat. När du gör kartläggningen, fundera inte över vad som är möjligt i din nuvarande situation eller vad som ger mest energi utan ta fram så många punkter du kommer på som är mer eller mindre energigivande. Se dock till att inte ta med passiv återhämtning där målet ofta inte är aktiviteten i sig utan att undvika något annat. Ibland – dock inte för alla alltid – kan till exempel tv-tittande, mobil-scrollande, mysmat och shopping handla mer om att vi vill avlasta oss från stress och press för en stund, än att vi verkligen gillar aktiviteten i sig. Om det är svårt att komma på vilka aktiviteter som ger dig energi kan du prova att bolla med någon som känner dig väl eller ta hjälp av en coach.


När du således har hittat mönster, värderat dem och skapat en bank med potentiella plusaktiviteter, kan du börja dra slutsatser om vad du nu ska göra. Dina känslor i relation till datan är din guide till var och hur du eventuellt behöver göra förändringar för att bli mer mentalt energismart. Vissa förändringar är mindre och går snabbare medan andra kan vara mer omfattande och kräva en del arbete. Kanske upptäcker du att du kan ha mer energi bara genom att lägga till en halvtimmas plusaktivitet om kvällarna. Kanske bestämmer du dig för att spara på energi genom att jobba på att förbättra dina relationer. Oavsett är det de insikter där dina känslor är som starkast som du kan få särskilt stora resultat. Ett exempel: För en av mina tidigare klienter som gjorde denna uppgift blev det uppenbart hur arbetet tog väldigt mycket energi och tid. Detta berörde hen med både oro och ledsamhet. Genom insikten från uppgiften bestämde sig hen slutligen för att säga upp sig och ägna sig åt sin passion i en egen verksamhet. Min klient gör i dag mer av det hen vill göra och har samtidigt mer energi!


Sammanfattningsvis; målet med uppgiften är att minimera - eller i bästa fall eliminera – energikrävande aktiviteter, lägga till energigivande aktiviteter samt fördela dessa någorlunda jämt över din tid. På så vis får du mer energi kvar till att göra sådant som genererar ännu mer energi. Det kallar jag mentalt energismart!


Vad lägger du din energi på?
Behöver du hjälp med att bli mentalt energismart? Har du problem att komma på vad som ger dig energi eller vet du vad du vill förändra men inte hur? Kommentera nedan så svarar jag! Du kan också maila på info@change-cc.com.

Copyright CHANGE Coaching & Consulting 2019     Kontakt: info@change-cc.com

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle