• Rebecca Bergsland

Så tar du första steget mot att leva som du vill

Uppdaterad: 15 sep 2019

Att fokusera på ditt eget ansvar i situationen ger dig makt att förändra den.Nu när jag är i full gång med att utveckla min egen verksamhet håller jag på att gå över mer och mer från att jobba som kurator till att jobba som coach. Att vara kurator och att vara coach handlar generellt sett båda om att använda samtalstekniker för att hjälpa individer till en önskad förändring. Men en intressant skillnad jag redan lagt märke till är inställningen hos mina klienter. De som jag träffar som kurator har ofta med sig ett problem som de vill bli av med men de är inte alltid beredda att själva göra något åt det. Av de som kommer till mig som coach däremot, ser de flesta redan från början ett värde i att själva ta en aktiv roll i den förändring de vill uppnå. Den här viktiga skillnaden vill jag belysa nu – varför du tjänar på att se ditt eget ansvar i ditt liv och vilken skillnad det gör.


Har du någonsin hört uttrycket ”Om man fortsätter att göra på samma sätt kommer man också att uppnå samma resultat som innan”? Det betyder att om du gör likadant som du alltid har gjort så kommer ditt liv också alltid att vara likadant som det är nu. Det vi vill ha kommer sällan till oss automatiskt utan att vi själva först har gjort en investering i tid, energi eller pengar. Ta dig en stund och tänk på något i ditt liv där du fått det du önskat. Vilka steg tog du innan du fick det du ville? Om det handlade om att du fick ett speciellt jobb, skickade du in en ansökan? Valde du medvetet ut en passande klädsel inför intervjun? Om det handlade om att du blev hälsosammare, ändrade du din kosthållning, ”dåliga vanor” eller träningsrutin? Om det handlade om att du träffade en partner, avsatte du tid och energi för att dejta? Stanna upp ett ögonblick och fundera. Den situationen du lever i just nu är konsekvenserna av alla val du har gjort fram tills idag.


Ibland sker omständigheter som vi har svårt att råda över. Vi kan drabbas av till exempel dödsfall eller naturkatastrofer. Men även om situationen inte till synes beror på dig så tjänar du ändå på att se ditt eget ansvar i den. När du gör det får du nämligen möjligheten att påverka den! Jag får ofta höra från människor omkring mig att de önskar att de kunde resa, bo utomlands eller ”bara dra iväg” som jag gör. När jag frågar dem varför de inte kan det så är svaret alltid att de har familj/lägenhet/bil/häst här i Sverige. Så länge man ser sina relationer till andra och till saker som hinder så kommer man aldrig att försöka att göra det man vill göra. Det finns dock många exempel på människor med familj/lägenhet/bil/häst som har både rest, bott utomlands och bara dragit iväg. Minns du till exempel den här SVT-serien Familjer på äventyr som gick för några år sedan? Där fick man i några säsonger följa med svenska familjer som till exempel valt att volontärjobba i Afrika, segla jorden runt, flytta till Sydamerika och bo delar av året i Thailand. Hur kunde de här människorna göra det om det inte är möjligt? Svaret är att de har valt att se vad de kan göra istället för vad de inte kan göra. När man väl inser vilken makt man får av att ta sitt eget ansvar i situationer så kan man påverka sitt liv på det sättet man vill.


Vad skulle du göra om du inte hade något som höll dig tillbaka?

Copyright CHANGE Coaching & Consulting 2019     Kontakt: info@change-cc.com

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle