• Rebecca Bergsland

Artikelserie: Sälja med en relationell approach

Uppdaterad: jun 6

Jag brukade säga att jag inte är någon säljare och sen insåg jag två saker: att jag, precis som alla människor, gör både små och stora affärer varje dag samt att försäljning egentligen handlar om relationer - och om det är någonting jag kan så är det just det. Just nu samarbetar jag med Trees of Wealth, där jag en tid framöver kommer att publicera en artikelserie med de viktigaste principerna för hur du som egenföretagare, anställd eller privatperson kan bygga hållbara win-win-relationer med andra.

Artikelöversikt:

1) Det börjar med relationen till dig själv

2) Ta reda på nuläget

3) Ta reda på önskat läge och hinder

4) Bli pusselbiten som kunden saknar

5) Bonus: Hur du gör relationen hållbar
Del 1: Det börjar med relationen till dig själv

Att skapa goda relationer till andra är ofta mycket lättare om du först har investerat i några grundläggande komponenter i relationen till dig själv. I denna inledande artikel kommer jag att gå igenom tre av dessa som kan gynna dig i ditt säljande.

Hitta ditt ”varför” - din bakomliggande drivkraft till varför du vill göra det du gör

Om du inte redan har gjort det så börja med att ta reda på varför du gör det du gör, egentligen. När det är tydligt för dig vad som verkligen driver dig i livet kan du lättare styra dig själv ditåt och därigenom också hjälpa andra lättare. Känn efter. OBS! Jag menar känn efter, inte tänk efter. Du kanske har hört att de flesta av våra tankar är samma som igår? De tankar och idéer vi redan har i vårt medvetande är alltså inte alltid de som gör skillnad för oss. Våra viktigaste svar hittar vi oftast i stället i det vi kallar vår magkänsla, vår intuition eller vårt inre. Så när du känner efter, avsätt några minuter, slappna av och slut ögonen om det hjälper dig. Ställ dig sedan frågorna: Varför vill jag göra det jag gör? Vad är det med det som är viktigt för mig? Och varför är det viktigt? Och vad ger det, i sin tur, som är viktigt? Fortsätt att ställa följdfrågor tills du når till kärnan. Vi märker att vi har nått kärnan när ett svar ger oss en lite starkare, känslomässig reaktion. Om du tycker att det är svårt att göra detta själv så be någon du känner dig trygg med att ställa frågorna till dig eller ta hjälp av en coach.

Anta genuint attityden att vilja bidra

När du vet varför du verkligen gör det du gör så låt det influera din attityd. Anta inställningen att du genuint vill bidra till människor och att alla har något att bidra med till andra. Oavsett om det du vill ge mynnar ut i en produkt eller en tjänst, var respektfull och nyfiken på hur du kan hjälpa varje enskild individ i just deras unika livssituation, hur du kan vara en möjlighet för denne. Om din genuina utgångspunkt är att ge och du utstrålar detta i din attityd skapas goda förutsättningar för en bra grund till en relation.

Var ditt eget bästa exempel

Den tredje komponenten i relationen till dig själv i handlar om vilken bild av dig själv du presenterar till andra. Vad har andras bild av dig att göra med relationen till dig själv, kanske du frågar? Det är såklart skillnad på din uppfattning om vem du är och andras uppfattning om vem du är. Däremot reflekteras din uppfattning om dig själv utåt, mot andra. Det du tycker och tänker om dig själv inuti påverkar nämligen i slutändan dina handlingar, som i sin tur påverkar vilka resultat du har i ditt liv; och resultaten är ofta vad andra ser först när de lägger märke till dig.

Det bästa exemplet på hur du kan skapa värde för andra är du själv. Vi människor har nämligen mycket lättare att tro på att något ger oss en positiv effekt om någon annan, särskilt någon vi litar på eller respekterar, uppvisar att den har fått denna effekt. Låt därför din tidigare och pågående utveckling vara beviset för varför det du erbjuder är attraktivt. Inspirera med dina framgångshistorier. Dela med dig av vilka aktuella mål du jobbar mot och din utveckling längs vägen. Fira milstolpar, lärdomar och insikter du gör samt vilka nya möjligheter det skapar. Med andra ord; prata om det! Ju mer du pratar om något desto mer kommer människor att förknippa dig med just det. Om du dessutom genom handlingar som tillsammans utgör din livsstil kan visa värdet på det du erbjuder, har du skapat ett starkt och positivt personligt varumärke.

Sammanfattning

Det här är den första i en serie om fem artiklar om hur du blir en bättre säljare med en relationell approach. Denna inledande text har berört grunden till detta: relationen till dig själv. Det har beskrivits hur du kan hitta ditt varför och hur du låter detta genomsyra din attityd och dina handlingar för att bygga starka och hållbara relationer till andra. I nästa artikel kommer jag att ge dig några verktyg för att lyckas med det första steget i kundkontakten.


Läs artikeln på Trees of Wealth här!

Copyright CHANGE Coaching & Consulting 2019     Kontakt: info@change-cc.com

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle